Over de stichting 'Het Punterwezen'

De Noordwesthoek van Overijssel staat landelijk bekend als de streek waar bij uitstek gebruik wordt gemaakt van de punter als vervoermiddel. Het ooit overwegend moerassige gebied onderging door de vervening en ontginningen een metamorfose. Overal ontstonden waterwegen en uitgestrekte meren die het huidige landschap kenmerken. Wie dit waterrijke gebied wil verkennen moet dus varen. De geschiedenis leert ons dat de punter met z’n vlakke bodem, zijzwaarden en sprietzijl bij boeren, turfstekers, vissers en rietsnijders al honderden jaren in gebruik was. Sinds een aantal decennia is daar de watersporter bijgekomen die terecht gebruik maakt van dit scheepje. Vooral in- en rond Giethoorn, dat gerust het centrum van deze streek genoemd mag worden, wordt de punter veelal door de dagtoerist gebruikt om een heerlijke dag op het water te vertoeven. Bijna iedere punterverhuurder heeft hiervoor polyester of stalen punters in de verhuur. Punters die weliswaar handig in gebruik en onderhoud zijn, maar die het authentieke beeld van- het rustieke houten scheepje in de grachten- in al haar charmes aantasten.

foto over de stichtingOoit telde Giethoorn 22 punterwerven en in de omliggende omgeving, ook in Friesland, waren veel kleine bedrijfjes actief in de punterbouw. Giethoorn kent nu nog maar twee punterwerven. In Giethoorn-Zuid vindt u de werf van de familie Schreur en in Giethoorn-Noord de werf van familie Wildeboer. Deze karakteristieke werven, waar vakkennis van generatie op generatie is doorgegeven, worden in hun bestaan bedreigd.

Het authentieke ‘Gevaar’ in Noordwest- Overijssel bestaat niet alleen uit de diverse soorten houten punters. Van origine maakt de bevolking ook gebruik van ‘het bootien’, een kleinere, eenvoudiger en goedkopere uitvoering van de punter, het vlot voor vervoer van alles wat niet in de punter past en de bok voor het echt ‘zware werk’. Tot op de dag van vandaag zijn deze vaartuigen een onmisbaar vervoermiddel voor boeren, rietsnijders en andere ondernemers.

Dat het voortbestaan van de enige twee overgebleven werven waar dit gevaar geproduceerd wordt niet alleen in cultuur-historisch opzicht van groot belang is, blijkt uit dit alledaags gebruik. De streek-eigen eikenhouten scheepjes dreigen, als er niet meer aandacht aan wordt besteed, uit het landschap te verdwijnen. Dat is niet alleen spijtig, maar vooral ook onomkeerbaar.

Stichting ‘Het Punterwezen’ is in mei 2004 opgericht en heeft in haar korte bestaansgeschiedenis reeds veel enthousiaste en betrokken donateurs en vrijwilligers met elkaar in contact gebracht.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Hanneke Burger, tel: 0521-360211

Zoeken

Agenda